Главная » 2010 » Лютий » 19 » Меджибіж
13:33

Меджибіж

Меджибіж (колишнє Межибоже, рос. Меджибож, пол. Międzybóż або Międzyboż або Międzybóż, нім. Medschybisch їдиш מעזשביזש - Межибіж) — селище міського типу в Україні, в Летичівському районі Хмельницької області. Населення 1731 мешканець (перепис 2001). Знаходиться Меджибіж в 25 км. на схід від обласного центру, в кілометрі від траси Хмельницький-Вінниця, при впадінні річки Бужок у Південний Буг, за 20 км від залізничної станції Деражня на лінії Гречани — Жмеринка-Подільська. Консервний, цегельний заводи. В селищі знаходиться друга за популярністю та відомістю фортеця Хмельниччини після Кам'янця.

Перша письмова згадка про місто - у Іпатіївському літопису від 1146-1148 рр., коли київський князь Ізяслав Мстиславич передав у власність Святославу Всеволодовичу п'ять міст, серед яких і «Межибоже». Місто відоме з XII століття як «Побужжя», що мало торгові зв'язки з іншими поселеннями Волині та Київщини.

В ХІІІ столітті Меджибіж належав до Болохівської землі і мав дерев'яну фортецю з земляними валами. Ця фортеця була знищена за часів боротьби князя галицького з монголо-татарами у 1241 році. Наслідком тієї війни було знесення всіх укріплень українських міст близько 1255 року. Після цього край попав під безпосередню владу татар і залишався під нею майже 100 років. Великий князь Литовський Ольгерд завоював Поділля у 1362 році і місто стало належати до Луцької землі і потім до князівства Литовського. У 1444 році поляки приєднали Меджибіж до Польщі, створивши Меджибозьку округу.

Перші відомості про мурований замок Меджибіжа у 1516 році. З 1540-го року і майже 200 років містом володіли магнати Сєнявські. У 1593 році Адам Сєнявський надав місту магдебурзьке право.

( із грамоти Адама Синявського містечку Меджибіж).

Інші власники надавали ремісникам – ткачам, гончарам, ковалям, шевцям та кравцям – грамоти на підтвердження їхніх прав. Досі зберігаються п'ять пергаментних грамот Меджибізьких власників про права цехів в XVI-XVIII століттях.

На самому початку повстання 1648 року фортеця була захоплена козаками, та наступного року її відбили польські війська. У 1650 році Богдан Хмельницький по дорозі до Кам'янця стояв під Меджибожем обозом, невеликий польський гарнізон фортеці був змушений залишити замок. У 1657 році угорський князь Ракоці своїми загонами теж стояв деякий час під Меджибожем. В турецьких руках місто було у 1672-1699 роках.

На початку 18 століття Меджибіж постраждав від місцевого населення, коли повстанці у 1702 р. обложили замок. У 1730 році містом володіли Чарторийські. У 1831 їх майно було конфісковано за участь в польському повстанні, з того часу в замку були так звані «таборові збори» (казарма). Саме завдяки тому, що замок довго використовувався, він і зберігся до нашого часу.

Статус смт із 1924 року. За радянських часів зруйновано (у 1962 р. розібрано на каміння) костел 1600 р. і келії домініканського монастиря. Знищено церкву Успіння з фресками XV сторіччя, що стояла на пагорбі з мальовничим краєвидом і напередодні війни була ще в доброму стані. На місці її поставили туалет (за даними Є. Лопушинської). Щороку в меджибізькій фортеці проходить міжнародний історично-музичний фестиваль «Стародавній Меджибіж»

В 1570 році євреям Меджибожа належало 70 будинків у центрі міста. В 1648–53 роках громада дуже постраждала під час повстання Богдана Хмельницького. В 1765 році в Меджибожі було 2039 євреїв. В 1897 році євреї складали 74% населення міста (6040 з 8164). З кінця 18-го сторіччя Меджибіж став центром хасидизму — тут жив засновник хасидського руху Баал Шем Тов. Погроми початку 20-го століття, громадянська війна і більшовицька революція спричинили хвилю еміграції і частка євреїв почала зменшуватись. В 1926 році в Меджибожі жило 4614 євреїв (58,2% усього населення). З 1930-х років релігійна і культурна активність була обмежена радянською владою.

Під час німецько-радянської війни єврейська громада була фактично знищена нацистами і їх посібниками.

6 Нісана за юдейським календарем (десь наприкінці травня), хасиди зі всього світу з'їжджаються в Меджибіж, відзначити початок щорічного свята Шавуот — свята дарування Творцем Тори єврейському народу на горі Синай і помолитися на місці поховання Баал Шем Това. До місця його поховання щорічно з'їжджаються хасиди зі всього світу, даючи можливість жителям Меджибожа, в якому практично немає промисловості, заробити трохи грошей, здаючи їм квартири і продаючи скромні сувеніри — хутряні шапки, вироби народних ремесел і т.і..

Категория: Меджибіж | Просмотров: 5179 | Добавил: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 3
3 baqiakaxujpy  
0
Anytime getting program, somebody preserve the times of day period it requires to operate a vehicle having a application store so you preserve the spot it requires so that you can keep the item when you have this home. Free of charge program doesn't hyperlink anyone due to your form of business. VwyyKll, http://www.chromedownload.org/ - google chrome free download for windows 7, zZezNPC, http://www.firefoxdownloadfree.org/ - firefox download, poKEcee, http://www.skypedownloadfree.org/ - skype download, ttjnNjb,

2 Cna Program Rockford Il  
0
Personal care for example grooming, bathing, hygiene, oral care, natual skin care, etc. Various subjects which can be covered in the CNACL program add the following: aging and illness, nutrition, safety, dementia care, teamwork, communication, culture change, the importance of family, spirituality, restorative care, and dying. OJkPgHY, http://bestcnatrainingguide.com/ - cna classes, osvtvSF, http://bestcnatrainingguide.com/cna-programs-in-ogden-ut/ - cna programs in ogden ut, cigphZK, http://bestcnatrainingguide.com/cna-program-at-gateway-community-college/ - cna program at gateway community college,

1 Auto Pawn Nc  
0
Auto Equity Loans In Mesa Az awOhvXk, http://titleloansx.com/car-title-loans-vancouver-wa - car title loans vancouver wa, yRlteaf Auto Equity Loans Ohio wRmFZBk, http://titleloansx.com/title-loan-duluth-mn - title loan duluth mn, QkAadvb Title Loans Denver kzzLAco, http://titleloansx.com/texas-title-and-loan - texas title and loan, vAJQqLA

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]