Главная » 2012 » Грудень » 4 » Кременецький замок у місті Кременець
17:04

Кременецький замок у місті Кременець

Перший етап будівництва: не пізніше 12 століття
Останній етап будівництва: 1-а половина 17 століття
 
Місце для спорудження укріплень було вибрано на вершині гори Бони, у підніжжя якої тече річка Іква. Гора виразно домінує над навколишньою місцевістю - 397 м. над рівнем моря, 105 метрів від підошви.
 
9 століття. Хоча невідомо, коли на горі Боні з'явилися перші укріплення, на думку дослідника М. Теодоровича вони могли виникнути ще в 9 ст., Коли Волинь була заселена слов'янськими племенами. Як би там не було, а перші укріплення на горі були виконані з дерева і землі.
 
1073. Польський історик Окольський вказує, що в цьому році замок захопили війська польського короля Болеслава II.
 
13 вік. Невідомо, як виглядав замок у цей період. На думку історика М. Теодоровича посередині замку біля лівої, повернутою до Чорної гори стіні стояла замкова церква Архистратига Михаїла, збудована ще на початку 13 століття старостою замку Денисом-Мокосій.
 
1226 (або 1227). Перша згадка Кременця в Руському літописі. Тоді на Галицьку і Волинську землі напав угорський король Андрій II. Замок він взяти не зможу, в підсумку атакуючі були розгромлені російськими військами Мстислава Удатного (? - 1228).
 
Зима 1240 року. Замок виявився одним з небагатьох європейських фортифікаційних споруд, які змогли встояти перед натиском військ хана Батия.
 
1255 (за іншими даними в 1254). Під Кременцем війська Данила Галицького розбили татарське військо хана Куремси
 
1261 (або 1259). За умовами мирного договору з татарським ханом Бурундаєм багато слов'янські зміцнення повинні були припинити своє існування. Кременецька твердиня була одним з багатьох форпостів, чиї укріплення були скасовані. Згодом їх знову відновлять.
 
Кінець 13 століття. Під час правління Мстислава Даниловича колишні дерев'яні укріплення були перебудовані в камені.
 
40-ті - 80-ті роки 14 століття. Території, які контролював Кременець, стали ареною для кривавого протистояння між Литвою, Польщею та Угорщиною за розділ сфер впливу на цих землях. У цей період замок не раз Кременець декілька разів переходив з рук в руки.
 
1340. Литва заволоділа Кременцем.
 
Орієнтовно 1350 - 1352 роки. Кременець знаходився у власності князя Юрія Нарімутовіча.
 
1354. Кременець захопив волинський князь Любарт Гедимінович (1300 - 1383 або 1385), однак надовго в місті закріпитися не зміг.
 
1366. Кременець переходить під владу Польщі.
 
2-ая ​​половина 14 століття. За іншими відомостями будівництво кам'яного замку почав не Мстислав Данилович, а польський король Казимир III, коли в 1366 році отримав Кременець за договором з литовськими князями Гедиміновичами.
 
1370. Кременець переходить під владу угорського короля Людовіка Анжуйського, під час правління якого замок продовжували зміцнювати.
 
Орієнтовно 1370 - 1382 роки. Кременець знаходився під владою Любарта. Зміцнення замку в цей період продовжується.
 
?. Кременець перейшов у власність Великого Князя Литовського Вітовта (1350 - 1430).
 
1392 - 1395 роки. Кременець належав Великому Князеві Литовському Свидригайла Ольгердовича (близько 1355 - 1452), супернику Вітовта.
 
1395. Кременець знову під владою Вітовта.
 
1409 - 1418 роки. За наказом Вітовта князь Свидригайло Ольгердович, який скоїв невдалу спробу захоплення влади, був заточений в темниці Кременецького замку, де провів близько 9 років. У 1418 за допомогою волинських князів він вирвався на свободу, щоб продовжити боротьбу за престол.
 
1410. За свідченнями польського хроніста Яна Длугоша, загін, набраний у Кременці, взяв участь у знаменитій Грюнвальдській битві.
 
1420. За свідченнями француза Жільбера де Лануа, у Кременецькому замку Вітовт приймав послів з багатьох країн, у тому числі з Франції, Англії, а так само гостей із Пскова і Новгорода.
 
1430 - 1452 роки. Після смерті Вітовта (1430 рік) Кременець знову перейшов під владу Свидригайла Ольгердовича, який з деякими перервами володів містом і замком аж до своєї смерті (1452 рік).
 
1431. Кременець отримує Магдебурзьке право, що сприяє розвитку і подальшому зміцненню замку.
 
1497. Татари напали на місто, і пограбували його.
 
1500 рік. Напад татар на Кременець.
 
16 век. Замок виконував не тільки оборонну, але і адміністративну функцію. Звідси староста Кременця управляв землями, що знаходяться в його веденні. У замку проводив засідання повітового суду, тут знаходилися актові книги і в'язниця.
 
1529. Замок перейшов у власність князя - біскупа Яноша (позашлюбний син короля Сигізмунда I). Янош володів Кременцем 6 років (1529 - 1535). При ньому були проведені великі роботи по відновленню та зміцненню замку.
 
Замок цього періоду займав овальну в плані майданчик (близько 0,75 га) на вершині гори. Три сторони замку були оточені неприступними скелями, східну (підлогову, найбільш доступну) стіну захищав рів і перекинутий через нього міст. Майданчик комплексу споруд витягнута по осі схід - захід і в найбільш недоступною своєї частини закінчується загостреним кутом. З напільного боку кам'яна замкова стіна тяглася прямою лінією від кромки до кромки гори, а в решті частини комплексу повторювала конфігурацію мису, чиї схили круто обривалися вниз, до підніжжя гори. Товщина оборонних стін - близько 2 метрів, висота - 8-12 метрів. Стіну замку завершували зубці-Мерлоні, що вказує на участь у будівництві твердині італійських майстрів. До стіни з її внутрішньої сторони був прибудований дерев'яний бойової поміст. Кам'яні укріплення були посилені дерев'яним частоколом. Щоб потрапити до замку потрібно було піднятися извивающимся шляхом вгору по схилу гори, пройти по довгому вузькому хребту, який називають «Замкової шиєю», подолати на цьому шляху 2 дерев'яних моста.
 
До початку 16 століття ворота замку були влаштовані в надбрамної вежі, що носила назву черлена. Але з розвитком вогнепальної зброї з'явилася пряма загроза обстрілу і руйнування воріт Черлений вежі з хребта гори. Тоді старі ворота замурували, а поруч збудували нову надбрамну башту, вихід з якої був спрямований вже не на хребет, а в глибоку долину, що відділяла Замкову гору від гори Черча (раніше Чернеча гора). У протилежному кінці замку, що виходить на місто, була побудована третя, квадратна в плані, башта. За проектом у замку повинна була з'явитися ще й четверта вежа, яка б надійніше прикрила підступи до воріт. Однак ця вежа так і не була добудована, хоча був закладений її фундамент, а для її будівництва вже був заготовлений камінь.
 
У цей період у замку була досить примітивна система водопостачання - внутрішніх джерел води у твердині не було. При Янош намагалися вирішити проблему водопостачання, викопавши колодязь. Однак копачі досягли глибини близько 30 метрів, а потім роботи були згорнуті. Тому в разі облоги замок міг протриматися тільки за рахунок заздалегідь накопичених на його території водних ресурсів.
 
У мирний час замок охороняло 9 осіб, 6 з яких виставляв місто, а решту місцеві села. Однак у 1-ій третині 16 століття нападу татар настільки підточили людські ресурси краю, що Янош був змушений звільнити місцеве населення від зобов'язань охороняти замок і ввів постійну варту з 4-х чоловік, найнятих за доходи від сіл, що належали замку.
 
1536. Король Сигізмунд I віддав Кременець своїй дружині, неаполітанки Боні Сфорца, зобов'язавши її підтримувати кріпосні споруди і тримати замковий гарнізон. Кременець належав Боні на протязі 20-ти років (1536 - 1556). Під час правління Бони Кременець процвітав і вважався одним з найбільших міст Волині - тут проживало близько 6000 чоловік. При Боні замок зміцнювався і підтримувався в хорошому стані. Згідно збереженим архівним даним Кременецький замок цього періоду володів безліччю кам'яних і дерев'яних будівель всередині замкових стін.
 
1545. У замку була проведена ревізія, яка засвідчила наявність 29 гармат, 2 мортир, 22 фальконетів, 10 гаківниць та 33 рушниць. Замкову артилерію обслуговувало 3 пушкарі. Двох наймали за доходи від замкових маєтків, а 3-го за доходи міста.
 
1552. Збереглася люстрація замку цього періоду.
 
1563. Збереглася люстрація замку цього періоду.
 
1569. В результаті Люблінської унії Кременець перейшов під владу Речі Посполитої.
 
Вересень 1648. До замку підступили війська Богдана Хмельницького (за деякими даними - близько 7000 козаків), якими командував Максим Кривоніс (за іншими даними - полковник Филон Джалалій). Козацькі війська підтримували місцеві повстанці. Півтора місяці (близько 6 тижнів) тривали тяжкі бої біля стін укріплень. Не дивлячись на опір обложених в жовтні замок був захоплений і зруйнований. Це був єдиний випадок за всю історію Кременецького замку, коли ця твердиня впала під натиском ворога. Руйнування, заподіяні козацькими військами, виявилися фатальними для замку - після цієї облоги твердиня більше не відновлювалася і поступово перетворювалася на руїни.
 
1730. Вмираючий польський король Казимир заповів велику суму грошей, які необхідно було витратити на відновлення замку, проте не відомо чи був замок відбудований на ці гроші чи ні.
 
?. Був розроблений проект консервації руїн замку. Зокрема, проект передбачав спорудження захисної покрівлі над надбрамною вежею. У 2008 році були виділені гроші на проведення консерваційних робіт, однак криза 2009-2010 років завадив проекту здійснитися.
 
11 грудня 2009. Указом президента Віктора Ющенка був створений Національний природний парк «Кременецькі гори».
 
?. Кременецький районний рада розробила амбітний проект «Замкова гора в Кременці - візітна карта України», який передбачає (крім усього іншого) повне відновлення Кременецького замку. Попередня оцінна вартість проекту склала 80 000 000 грн. У 2011 році планується почати втілювати проект у життя, для чого з міського бюджету хочуть виділити 50 000 грн., Ще 150 000 планують отримати з районного бюджету та 3 000 000 грн. - З обласного. Припускають, що надійде фінансування та із загальнодержавного бюджету. Ініціатори проекту чекають, що в його реалізації візьмуть участь приватні інвестори, підприємці та меценати з України та інших країн. Для приватних пожертвувань планують створити спеціальний фонд. Автори ідеї проекту також хочуть домовитися про перенесення праху Данила Галицького з міста Холм (Польща) в Кременець, де останки легендарного правителя будуть перепоховані у крипті Богоявленського собору, який підноситься навпроти Замкової гори.
 
Наші дні. Збережені руїни стін мають в плані овальну форму, витягнуту зі сходу на захід. У деяких місцях стіни стерті практично вщент, в інших - збереглися на майже початкову висоту. Збереглася квадратна в плані надбрамна 2-ярусна вежа з арочними готичними воротами. Над воротами збереглися 2 отвори: прямокутне і невелике кругле. У західному куті замку залишилися сліди квадратної в плані вежі. Територія замку не забудована.
Категория: Кременець | Просмотров: 6362 | Добавил: Admin | Рейтинг: 4.5/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]