Главная » 2010 » Січень » 9 » Коропець
13:51

Коропець

Коропець - cело Монастириського району Тернопільської області розташоване на побережжі річки Дністра.

Містечко розташоване в західному регіоні у мальовничій Коропецько-Дністровській долині з своєрідним гірським ланшафтом, утворюючи неповторну красу природного порку.

При в'їзді в це придністрове містечко, що розкішно розтягнулося серед прикарпатських схилів та пагорбів, вас вітає камінний жирний короп - помилитися неможливо, ви в Коропці, де серед будівель дитячого інтернату чепурним красенем розташувався палац колишнього власника цих земель, графа Бадені. Розмаїтість залісненого горбистого ландшафту на узбережжі р. Дністра утворює своєрідну зону відпочинку, так звану у народі "Малою Швейцарією", що привертає увагу туристичних груп, що пливуть вниз по Дністру. В містечку екологічно безпечне навколишнє середовище, відсутність шкідливого виробництва, наявність диких звірів та птахів, риби в річках Коропець та Дністер, численні джерела доброї питної води. За сто км., чудові Карпатські гори, 45 км. від м. Івано-Франківська, 100 км. від обласного центру м.Тернополя, 130 км. від м.Чернівців. Цікава деталь міжчасся: перед головним фасадом - фігура богоматері в оточенні підозріло дорослих оголених пузанчиків-тутті та квітів, а ЗА палацем, на клумбі - дві покалічені часом бетонні піонерки, теж пузатенькі, але, на жаль, вдягнені та спортивно-розвинені.

Серед сучасних корпусів інтернату палац зовсім не губиться, у парку ще можна помітити старовинні дерева в три обхвати, як і перед фасадом резиденції - якраз в 20-х числах квітня, коли мені пощастило відвідати графські володіння, на головній алеї перед палацом цвіли яскраво-рожевим цвітом якісь екзотичні дерева.

В книзі В. Стецюка "Культурні грона Дністра" наводяться перекази, що збереглись серед місцевого населення, про графа Бадиню. Його справжнє ім'я - Казімір Бадені (1846 -1909 рр.), він був намісником Галичини, прем"єром Австрії та міністром внутрішніх справ. Прославився граф "баденівськими виборами" до парламенту у 1897 р., коли був запроваджений антиукраїнський терор. Палац в Коропці збудований в класично-синкретичному стилі з розкішними бароковими ліпними геральдичними атрибутами, серед яких між рушниць і мисливських ріжків почесне місце займає барельєф з зображенням перехрещених коси і ціпа. Особисто в мене склались якісь такі підозри, що граф був масоном. Абсолютно суб'єктивна догадка, нічого конкретного.

В. Стецюк пише, що особливо в палаці вражає мистецьке використання кольорової деревини для паркету та панелей на стінах. Так як всередину потрапити не довелось, не можу на цю тему ніц від себе додати.
Бадиня в цілому залишив по собі добру пам'ять та гіперболізовану уяву про свої багатства. Кажуть, він був настільки багатим, що хотів викласти підлогу в своєму палаці злотими. Але йому таку примху виконати не дозволили - на монетах був зображений герб, не діло топтати державну символіку. Неначе було запропоновано класти монети на ребро, та аж стільки злотих у графа не було.

В містечку достатня кількість наявних закладів торгівлі, громадського харчування, переробних підприємств, закладів культури, медично-лікувальних установ, та індивідуального готельного прийому, для туристів з ближнього та далекого зарубіжжя.

http://koropets.org.ua

Категория: Коропець | Просмотров: 6476 | Добавил: Admin | Теги: Каропець | Рейтинг: 4.0/1
Всего комментариев: 1
1 Король Михайло Дмитрович  
0
Господаря для мого Коропця треба. Хоча живу за 1000 км. Дав би Бог щоби відновити частину котра була до цієї розруху.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]