Главная » 2010 » Січень » 28
28.01.2010
Admin Перегляди: 9656 Коментарі: 1 Луцьк Луцьк, замок
Луцький замок (замок в луцьку) Луцький замок (замок в луцьку)
"Славетним і столичним”, - так називали волиняни Любартів замок у Луцьку в ХVI ст. Збудований в основному великим князем Галицько-Волинської Русі Дмитром-Любартом у 1340-1385 роках, як державна столична резиденція останнього правителя Галицько-Волинського князівства, він, хоч і з втратами, зберігся до нинішніх часів і є єдиним столичним державним замком в Україні.

Всі інші - приватні або державні незалежно від достоїнств їх архітектури, стану збереження й реставрації не можуть претендувати на місце поряд із Луцьким замком. Не кажучи вже про розрекламовані деякими місцевими патріотами, особливо в Галичині, панські палаци й монастирські укріплення, які взагалі не можна назвати замками.

З припиненням роду князів Волинсько-Галицьких (1336-1337 рр.) Волинь перейшла під управління литовських князів. Перший на Волині литовський православний князь Любарт окремою грамотою затвердив древні права єпископів Луцьких, збудував у Луцьку замок і кафедральний собор на ... Читати далі »
Детальніше
28.01.2010
Admin Перегляди: 5076 Коментарі: 0 Клевань замок, Клевань
Замок Клевань Замок Клевань
Селище Клевань розташовано недалеко від кордону Рівненської та Волинської області на березі річки Стубли. В історичних документах Клевань вперше згадується в 1458 році, як власність князя Чарторийського. Однак, як стверджують історики, поселення на місці нинішньої Клевані існувало вже у ХІІ столітті і носила назву Коливань.У 1475 році князь Федір Чарторийський, луцький староста, розпочав спорудження замку на одному з високих прибережних мисів, над річкою Стубли, який носив назву Городище. Замок мав три оборонні кутові вежі: одну дерев'яну і дві кам'яні. Товщина стін башт, в деяких місцях, досягала небачених розмірів - 3,8 метра. Замок оточував глибокий рів, наповнений водою, і могутні кам'яні стіни. Будівництво замку було закінчено в 1561 році. Основну оборонну функцію виконував західний кам'яний бастіон. Східна башта використовувалась для зберігання пороху і зброї. Через глибокий рів було перекинуто чотирьохарковий міст на міцних опорах.У 1632 р. замок передали єзуїтам, які організува ... Читати далі »
Детальніше