Главная » 2009 » Червень » 23 » Вишнівецький палац
09:50

Вишнівецький палац

Вішнівецькій палац - Архітектурна пам'ятка 18 Століття загальнодержавного значення у смт Вішнівець Збаразького району Тернопільської області. Колишня резіденція останніх представник князівського роду Вишневецьких - Михайла-Сервація, а після Його Смерті 1744 - князів Мнішеків.Розташованій Вишнівецьких палац на місці оборонного замку 1395, Який перебудував и укріпів 1640 Ярема Вишневецький.

Після руйнування замку 2-ї пол. 17 ст. фортіфікаційні Елементи відновлено 1705. 1730-ті М.-С. Вишневецький збудував за проектом архітектора Я. Бланже палац, Який у кін. 18 ст. реконструйовано.Паралельно до головної забудови закладами парк.В архітектурі Вішнівецького палацу поєднані рісі пізнього бароко й класицизму. Після перебудови просторах палац набравши обрісів Класичний стилю; Його відовженій у плані двох'ярусній корпус Із флангами, віщімі на один ярус бічнімі еркерамі стає симетрично П-подібну композіцію.

Центральна частина фасаду з парадним входом оздоблено різалітом, увінчанім трікутнім щитом з Пишний ліпленням. На задньому фасаді поміж різалітамі роз-міщ. аркові галереї. Брами до резіденції велічні, віконані з наслідуванням антич. тріумф. брам. Внутр. структура палацу Була симетрии., дзеркал., з вестибюлем Зі сходами и салоном. Ряд залів у партері, поєднаніх широкими арковою переходами, становили дзеркал. галерею з числен. предметами мист-ва (дів. Вішнівецького замку художня колекція),

Що Була однією з найвелічнішіх у приват. резіденціях Речі Посполитої 18 ст.Оноре де Бальзак, Який відвідав Вішнівець 1848, назвавши палац и парк «малим Версалем». Під годину 1-ї світової Війни Вішнівецькій палац БУВ Пошкодження, 1920-і відбудованій (архітектор В. Городецька). Навесні 1944 Під годину бойових Дій зазнав значний Руйнування. 1950-ті Вішнівецькій палац відремонтвано, однак первісній Вигляд, зокрема Його внутрішнє оздоблення, не відновлено.

У селі Вишневець знаходиться чудовий палац князів Вишневецьких. Палацовий комплекс, перебудований з замку, включає в себе власне палац, два флігель, двоє воріт і парк.

Не так давно в Вишневецький палаці Був відкритий філіал національного історико-архітектурного заповідника «Замки Тернопільщини». Палац відреставрований, і в ньому працює музей.

Історія палацу в селі Вишневець дуже цікава. Починалося все в далекому 1395 році, коли Литовський князь Дмитро Корибут Отримав Ці землі
у володіння. Перший замок Був побудований в середині XV століття на місці, де зараз знаходиться село Старий Вишнівець.

У 1494 році Михайло Вишневецький, праправнук Д. Корибута і родоначальник роду Вишневецьких, побудував новий замок, але вже на іншому березі річки Горинь. Твердиня стала родовими гніздом Вишневецьких. Цей рід завдяки своєму походженню, обширним землевладениям і зв'язках грав заметнуте роль в історії країни. Серед Вишневецьких є полководці (Дмитро і Ярема Вишневецькі), впливові чиновники і навіть польські королі (Михайло Корибут-Вишневецький).

Замок сильно постраждав від набігів татар і козаків, і тому на початку XVIII століття Михайло Серватій Вишневецький почав будувати новий палац у стилі французького ренесансу. Елементи класицизму в обробці палацу (наприклад, Колонада) Мають більш пізніше походження.

У палаці Вишневецьких зберігалися величезна колекція живопису і велика бібліотека - старовинні книги та листи. Завдяки їй палац Був відомий далеко за межами України.

Михайло Серватій Вишневецький не залишили спадкоємців чоловічої статі і став останнім представником свого роду. Маєток після його смерті дісталося у спадок графам Мнішек. Графи достроїли палац і пріумножіли колекцію Вишневецьких.

Багатство колекції осягало уяву сучасників. На жаль, далеко не всі цінності залишилися в Україні. Багато чого було продано з аукціону ще у XIX столітті, щось розграбовано і вивезено з країни. Деякі книги зберігаються в Національній бібліотеці України імені Вернадського, картини - в Національному музеї України.

Поруч із замком, над ставом, знаходиться Вознесенська церква, збудована в середині XVI століття. За легендою, саме в ній вінчалися Самозванець Лжедми-трій I (Григорій Отреп'єв) і молода авантюристка Марина Мнішек.

У 24 кілометрах на північ від Вишнівця розташоване місто Кременець, де знаходяться величній руїни середньовічної фортеці з багатою історією.
Категория: Вишнівець | Просмотров: 7168 | Добавил: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]